Wielka wyspa (franc. Grande Île) to zwyczajowa nazwa Madagaskaru, największej wyspy Oceanu Indyjskiego, która jest też najważniejszym eksporterem przypraw na świecie. Kompozycja zapachu Grande Île, nagrodzona w 2023 roku przez The Fragrance Foundation, to ukłon w stronę zbieraczy wanilii z regionu Sava, których dom perfumeryjny Nissaba wspiera współpracując z miejscowa szkołą rolniczą Mahadera.
Madagaskar to wyspa przypraw, w tym
wanilii (80procent światowych upraw)
Grande Île to olfaktoryczny hołd jaki, perfumiarz Frank Voelkl, złożył wyspie, która jest zapachowym rajem dla każdego miłośnika natury i jej aromatów. Pochodzące z Madagaskaru przyprawy stanowią fundament tej kompozycji. Zawiera ona naturalne ekstrakty czarnego pieprzu i różowego pieprzu, uzyskane przy użyciu wysokiej jakości procesu ekstrakcji. Dopełnieniem jest infuzja wanilii Bourbon, która nadaje ciepło i łagodzi pikantne akordy. Wanilia została połączona z drzewnymi ekstraktami oraz innymi naturalnymi składnikami, tworząc wielowymiarową kompozycję.
Otulający orientalny zapach, celebrujący najlepsze przyprawy Madagaskaru to hołd złożony przez Franka Voelkla tej wyspie, celebracja jej niezwykłej bioróżnorodności oraz pełen życia ukłon w stronę zbieraczy wanilii z regionu Sava, których Nissaba wspiera współpracując z miejscowa szkołą rolniczą Mahadera.
„Ten zapach od początku był dla nas priorytetem, ponieważ Madagaskar jest jednym z najważniejszych miejsc w palecie perfumiarza. Przede wszystkim zależało nam na powiązaniu tej kreacji ze szkołą rolniczą Mahadera – niezwykłym miejscem nauki, wyjątkowym na Wielkiej Wyspie.
Oczywiście pierwszym składnikiem, który przychodzi na myśl, jest wanilia, ale nie chcieliśmy typowego waniliowego zapachu. Zamiast tego wanilia pojawia się w tle, nadając kompozycji ciepło i aksamitność. Chcieliśmy przede wszystkim wyróżnić lokalne przyprawy, głównie czarny pieprz z Madagaskaru oraz różowy pieprz z wysp Oceanu Indyjskiego – najlepsze dostępne w palecie perfumiarza. Do tego dodaliśmy ceniona przez lokalną społeczność esencję z drzewa goździkowego.
Poprosiliśmy Franka Voelkla – aby połączył te składniki w zapachu, który jest prawdziwym odzwierciedleniem madagaskarskiej ziemi.”

Nissaba na Madagaskarze współpracuje ze szkołą zawodową dla młodzieży Mahadera, której celem jest profesjonalizacja rolnictwa w regionie Sava, znanym z uprawy wanilii. Uczniowie uczą się uprawiać 60 różnych roślin na 25 hektarach ziemi wokół szkoły.
Projekt Nissaba wspiera absolwentów w realizacji ich przedsięwzięć biznesowych. Oferuje im indywidualne granty, które pozwalają im inwestować w rodzinne gospodarstwa oraz wdrażać praktyki poznane w szkole Mahadera, koncentrując się na dywersyfikacji dochodów, agroforestyce (zintegrowanie systemy upraw rolno-leśnych) i uprawach wielogatunkowych.
