Smoky Soul: podróż herbacianym szlakiem

Smoky Soul z kolekcji Sepia, inicjuje trylogię The Soul of Teas, poświęconą herbatom świata. Pierwszą olfaktoryczną opowieść zainspirowało zdjęcie zielonych pól w chińskim regionie Fujian, gdzie uprawa herbaty jest wielowiekową tradycją.

Twórca zapachu Marc-Antoine Corticchiato wiernie oddał aromat wędzonej czarnej herbaty, dodając do herbacianych nut esencję wetiweru z Jawy o zapachu spalonego gorącego drewna, indyjski czarny pieprz oraz absolut chińskiego osmantusa i akord paczuli. Oryginalny zapach absolutu wodorostów podkreśla mineralne i zielone, lekko pikantne nuty chińskiej herbaty.

Osmantus o oryginalnym, jednocześnie kwiatowym, lekko morelowym i skórzanym zapachu jest nie tylko składnikiem perfum, chętnie wybieranym przez artystów perfumiarzy. W Chinach, w tym również w regionie Fujian, kwiaty osmantusa dodawane są do liści herbaty, aby wzmocnić jej smak i aromat.

Zapraszamy do butiku internetowego po próbki herbaty zapachu. 😉

Zdjęcie, które towarzyszy Smoky Soul wykonał duet niezwykłych artystów: Tuul i Bruno Morandi. Urodzona w Mongolii w plemieniu nomadów Tuul kształciła się w Paryżu i tam odkryła pasję do fotografowania. Bruno zakochał się w fotografii, gdy w wieku 18 lat opuścił dom w Toskanii i pojechał na wyprawę w Himalaje. Para podróżników i fotografów wyruszyła we wspólną podróż „herbacianym szlakiem” prowadzącym z dalekich Chin i Mongolii, przez Japonię, Indie, Sri Lankę do Turcji, a później przez Saharę aż do Kenii. Pamiątką niezwykłej wyprawy jest książka Les routes du thé z pięknymi zdjęciami, które cenią miłośnicy herbaty i entuzjaści podróży.

Leave a Reply