Po wielu podróżach właścicieli Perris Monte Carlo w poszukiwaniu nowych składników perfum, inspiracja dla najnowszej kolekcji przyszła z ukochanych Włoch.
Kapua, miejscowość w Kampanii znana jest od 1880 roku z produkcji najlepszej jakości olejków cytrusowych. Gian Luca Perris, dyrektor kreatywny Perris Monte Carlo, był zachwycony mieszanką tradycyjnych i nowoczesnych metod ekstrakcji, wykorzystywanych w słynnej fabryce. Nowoczesna technologia ekstrakcji pozwala na wyeliminowanie z esencji furokumaryny, fotowrażliwej cząsteczki, która ogranicza wykorzystanie olejku oraz ftalanów, przedostających się do olejku z narzędzi używanych w trakcie produkcji. Zastosowanie niskich temperatur (-20°C) i destylacji molekularnej poprawiają jakość i trwałość olejków cytrusowych.
Nowa kolekcja Perris Monte Carlo składa hołd włoskiej rodzinie owoców cytrusowych. Naturalne, soczyste nuty cedratu, mandarynki i bergamotki podkreślono w sercach kompozycji ciepłymi aromatami przypraw i kwiatów.
Cedrat Diamante to gatunek cedratu nazwany na cześć miasta Diamante w Kalabrii, w prowincji Cosenza. Jest to główny rejon upraw cedratu, najbardziej znanego owocu cytrusowego Kalabrii, wspominanego nawet przez poetów, takich jak lord Byron czy Gabriele D’Annunzio.
Cedrat ma wyjątkową właściwość, gdyż jest jednym z nielicznych niekwaśnych cytrusów. Świeży i słodki owoc jest często wykorzystywany do celów kulinarnych.
W latach 80. XX wieku cedrat został prawie całkowicie porzucony przez perfumiarzy ze względu na wysoką – i niedozwoloną w perfumiarstwie – zawartość furokumaryny. Obecnie, dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii frakcjonowania esencji możliwe jest wyizolowanie furokumaryny i usunięcie jej z finalnej esencji. Zakaz stosowania olejku cedratu został tym samym zniesiony.
W Cedro di Diamante drogocenna esencja cedratu nasycona jest mieszanką kwiatów i przypraw, w sercu zaś zaokrąglona irysem i piżmem, które podsycają musujące warstwy zapachu. Świetlisty i orzeźwiający charakter kompozycji wyczuwalny jest na skórze bardzo długo, otulając pięknym rześkim aromatem.
Mandarynki uprawiane są na południu Włoch. Zapach ich olejku zależy od jakości owoców, momentu ich zbioru i techniki ekstrakcji. Różne rodzaje olejków skłoniły Giana Lukę Perrisa do stworzenia zapachu prezentującego ten owoc w całości, ze wszystkimi jego aspektami.
Mandarino Di Sicilia zawiera więc trzy różne unikalne olejki eteryczne: olejek z zielonej mandarynki, czyli delikatną, lotną frakcję, powstającą w procesie parowania molekularnego w temperaturze -20°C, dzięki której możliwe jest zatrzymanie części zapachu traconej zwykle z powodu ciepła, olejek, który jest kompletną esencją zielonej mandarynki oraz olejek pozyskiwany z żółtej mandarynki.
Zapach owoców podkreślono nutami kwiatów: petitgrain, neroli i geranium oraz dojrzałą, głęboką ambrą.
Mandarino Di Sicilia pachnie jak słoneczny dzień, kiedy promienie słońca oświetlają mandarynkowy sad, unosząc w powietrzu świeży, owocowy aromat.
Bergamotka ma długą historię w perfumiarstwie, a jej początki sięgają starożytności. Obecnie jest bardzo lubianym i często wykorzystywanym składnikiem perfum, jednak ze względu na swoją ulotność, rzadko kiedy traktowana jest jako główny element kompozycji.
Bergamotka, czyli pomarańcza bergamota to hybryda cytryny i gorzkiej pomarańczy. Istnieją trzy rodzaje bergamotki: castagnaro, fantastic oraz femminiello. Uprawiana jest prawie wyłącznie w Kalabrii, na południu Włoch wzdłuż Wybrzeża Jońskiego.
Kompozycja Bergamotto di Calabria zawiera drogocenny olejek nazywany „Bergamot sponge”, czyli gąbkową bergamotką. Jego produkcja odbywa się cały czas ręcznie, przez dwóch doświadczonych pracowników. Owoce cięte są na pół, a miąższ usuwany jest specjalnym ostrym nożem. Następnie skórka wciskana jest okrężnymi ruchami w naturalną gąbkę, w celu zebrania esencji. Olejek, który zbiera się na powierzchni gąbki ma najbardziej delikatny i złożony aromat, przypominający owocowo-kwiatową nutę jaśminu.
Ten powrót do źródeł i tradycyjnych technik uzyskiwania najlepszej jakości składników, wzbogacony kroplą nowoczesności stworzył kompozycję Bergamotto di Calabria, która zamyka na długo świeżość bergamotki. Zwykle ulotna nuta staje się trwała i pełna energii.
Gorąco polecamy zapachy włoskiej kolekcji Perris Monte Carlo. To kompozycje wprost idealne na tegoroczne upalne lato. Są świeże, rześkie i pełne energii. Muskają rozgrzaną słońcem skórę lekką i delikatnie chłodną owocową pieszczotą…
Zapraszamy po próbki do naszego butiku internetowego.